Forfattere du aldri glemmer?

Hvilke forfattere har du lest bøker fra og som har satt seg på minne? Mange vil kanskje svare Harry Potter, skapt av J.K. Rowling, andre vil rose Dag Solstad som Norges beste, mens andre igjen, klarer ikke å legge vekk bøkene til John Grisham.

Selv synes jeg den svenske forfatteren GW skriver bra bøker, og datteren, Malin Persson Giolito har gitt ut en ‘page-turner’ av de sjeldne i romanen «Størst av alt» Måten bøkene skrives på, hvordan handlingen er presentert for leseren, er av uvurderlig betydning.

Vi som skriver, lærer av de beste hele tiden, noen av oss makter til slutt å gi ut egne verk, andre forblir skrivere som bare skriver, men der manuset blir liggende oppe på andre manus – langt inn i nederste skuff. For alle skal ikke bli forfattere.

Kun de som klarer å formidle godt nok, har disiplin og fortellerevne god nok til å bli antatt, har muligheten til å bli en forfatter leserne aldri glemmer. Å bli antatt av et forlag handler mer om tilfeldigheter enn noe annet.

Writers have to write every day Foto: ScreenCraft

 

Continue reading «Forfattere du aldri glemmer?»

Forfatteren, deg!

Du har kjent det i magen i flere år nå, du har fortsatt å drømme om det å bli forfatter, på ordentlig. Hva skal til, har du tenkt mange ganger; å nå helt opp, bli kjent utenfor landegrensene – havne hos Skavlan, bli rik og berømt som de store, kjente skriverne. 

Ønske om å bli rik og berømt, bør åpenbart ikke være det sterkeste motivet for å gjøre noe som helst. Da lykkes du neppe.

Dessverre blir det med drømmen for de aller fleste som ønsker å skrive, det skal litt til å havne i bunken hos de travle redaktøren med et manus som blir lest, lagt merke til og som blir med videre til neste runde. Svært få blir antatt, av debutantene er prosenten ned på to, tre. Den nedrige og skuffende beskjeden om at verket du har jobbet med i flere år, ble funnet for lett, og er dessverre ikke valgt ut til å bli til en bok. Denne gangen heller.

Jeg skriver for barnet i meg selv.

Astrid Lindgren

Du er dessverre refusert, men ikke gi deg, ha en god dag. Punktum.

De fleste forlag har faktisk et eget standardskriv de sender ut til alle de hundre, ja alle de tusen som blir avvist av forlagene i året. De kaster altså ikke bort tiden hos forlagene, de vil tjene penger, og det gjør de kun på de forfatterne som faktisk har skrevet et manus som blir et verk. En bok, som du og jeg og mange andre kunder ønsker å bruke nær 400 kroner på.

 J.K. Rowlings Foto. Wikipedia.org

 

Continue reading «Forfatteren, deg!»

«Presten» forfatteren Øyvind Teiges andre krimroman kommer …

Den eldre katolske presten, Alberto da Marino Sobele i Averio i Portugal, venter hjem barnebarnet Andrea fra opphold i USA, men gutten er endret når han kommer hjem.

Kan den den rike forretningsmannen Carlos Locra og kona Francesca, ha lykkes med å påvirke prestens barnebarn?

Mildred Kanestraums higen etter rettferdighet, setter henne i fare. Og jakten på tidligere Kripos-sjef, Arnt Wirum blir mer krevende enn hun og kjæresten Joakim Hagen forutser.

Continue reading ««Presten» forfatteren Øyvind Teiges andre krimroman kommer …»

Forfatterspire? Les!

Du går med en forfatterdrøm i magen, men har ikke satt det første tegnet i manuset, du har ikke hatt tid, men snart – så snart barna er store og du får unna alle pliktene.

Da, skal du vise verden!

Kjenner du deg igjen?

Glem det! Skal du skrive, om det er det du brenner for, om det er det som er den store drømmen, slå av TV’n, si farvel til kjerring og unger, finn deg et egnet sted og sett det første tegnet nå. Ikke i morgen, gå nå!

Le gjerne: Forfatterspire? Skrive, skrive, skrive!

Dessverre er det mange som har akkurat denne beskrivelsen over livet sitt. Andre ting kommer foran det som egentlig burde ha vært det viktigste. Selvsagt bør man være to om det, to om at den ene skal bruke uhorvelig mange timer, på seg selv, sin hobby og sitt manus. Det passer slett ikke for alle.

Passer det egentlig å kombinere å skrive, med å ha en fulltidsjobb ved siden av? Mange gjør det og lykkes. Det handler om god planlegging.

Schreibmaschine

Doris Göbel via Compfight

Continue reading «Forfatterspire? Les!»

Forfatterdrømmen – fra idé til roman

Nordmenn er blant de aller mest bok-elskende folkeslag i verden, men blant oss er det også mange skrivere. Heldigvis. Noen går med drømmen, men tør ikke fullføre, andre lykkes på førte forsøk og forblir forfatter på heltid. Andre igjen er oppfordrer av noen som mener man bør skrive om seg selv av ulike årsaker. Som f.eks Bloggeren Sophie Elise Isachsen – med selvbiografien «Forbilde» som er trykket i 40.000 eksemplarer, fra forlaget Cappelen Damm. Et imponerende antall bøker for debutant å være.

Ære være Sophie Elise for å lykkes. Gratulerer til deg.

Les også: Nå kan du som leser av denne bloggen, få krimromanen MILDRED for kun 100 kroner, + porto, ferdig signert, helt fram til julaften. Og jeg sender til hele landet!

Du kan selvsagt også bli forfatter, du må bare sette mange nok bokstaver etter hverandre i et manus, så vips er det en roman til slutt. Fra idé tok bok er selvsagt mer enn bare ord. Du skal gi leserne en reise som de ønsker å fortsette på, fra start til slutt. Om det er skjønnlitterært, fagbøker, noveller, dikt eller barnebøker. Fellesnevneren er at du må fenge leseren. Skriver du for andre enn deg selv, på godt og vondt, er sjansen stor for å mislykkes. Du bør ha selvdisiplin, tålmodighet, masse mot, skrivelyst og være deg bevisst at det er forferdelig mye arbeide, å skrive ferdig en roman som blir publisert. Mer arbeide enn mange tror på forhånd. En ting er å skrive en troverdig historie, men f.eks en krimroman skal ha både en troverdig hovedperson, et plott, en spennende avslutting, flyt og en troverdig historie, men også en uforutsigbar endring underveis.

En forfatter skriver ikke på grunn av sin nevrose, men til tross for den

Karen Horney

IMG_1981-300x200.jpg

Å lytte til fagfolk og forfattere som har lykkes er utvilsomt et viktig punkt på veien til å faktisk bli forfatter selv. Å lære noe av mesterne og de som etter flere år med slit, endelig har lykkes, og som sees på som anerkjente navn innen norsk litteratur, er noe du bør benytte deg av gjennom kurs og forelsninger.  Men du skal også unngå å høre for mye på for mange andre. Du skal skrive din bok, og slett ikke forsøke å kopiere andre skrivere. Da er du på feil sti. Lag din egne helter, dine egne personligheter og ditt eget lille verk. Bare på den måten blir du en selvstendig og troverdig forfatter. Sørg allikevel for at det er nettopp det du har nok av, når du begynner med første ord på første ark. Tid.

Skriver du litt hver dag, gjerne et par timer, så forsøk å holde deg til den tidslinjen, alltid. Da vil det før eller siden bli en god rutine.

Du må som sagt ha «skriveflammen» i deg for å kunne skrive. Du vil få problemer underveis, skrivesperre og en snikende tvil om at du ikke vil lykkes. Tusenvis av halvferdige manus ligger i lukkede skuffer og skap rundt om i de tusen hjem. Trøste deg med at slik er det for de aller fleste skrivere. Også for godt etablerte forfattere med et titals romaner bak seg. Forskjellen på disse og skriverne med gjemte og glemte manus, er at de har nektet å gi opp. De har tørket tårene, krummet ryggen og skrevet manuset ferdig. Punktum! Det kan du selvsagt også lykkes med, men da må du ikke gi deg når det begynner å butte i mot. Her er noen enkle råd for deg som er; eller skal inn i en skriveprosess snart. Helst i dag.

Enhver som har valget og ikke velger å ikke skrive er en tåpe

Joseph Conrad

  • Skaff deg «Skriveboka» av Merete Morken Andersen, les alt (ca 768 sider)
  • Bruk all den humor du har, stjel gjerne fra andre, bruk egne opplevelser
  • Ha alltid med en notisbok, bruk den flittig, noter ned ord, uttrykk og konvensjoner du hører
  • Skaff deg en god redaktør, send alltid manuset til språkvask og korrektur, betal det det koster (viktig)
  • Gjør dine personer spennende, levende og troverdig, husk tidsperiode, de eldes med tiden som i livet forøvrig
  • Husk å la sansene virke, show don’t tell, din tekst skal være som et isfjell, der du viser (forteller) bare 10% av handlingen
  • Kill your darlings, stryk alt som er overflødig, skjær til beinet og kutt ned alle uviktige personer og handling
  • Vokt deg for tvilen, slå av TV’n, slå av mobilen og ha selvdisiplin på sosiale medier, skriv hver dag, hold tidslinjen
  • Les masse, ikke nødvendigvis samme genre som du selv skriver, les all type litteratur, gå på kino, besøk venner, vær i naturen, reis masse
  • Gjør god research, uansett hvilken type bok du skriver, noen krever mer forhåndsstoff enn andre, krediter de som hjelper deg

Å lykkes med å bli antatt av et profesjonelt forlag, tar tid. Forlagene selv får tusenvis av manus per år, og de anbefaler sine forfatterspirer til å ikke sende manuset til flere forlag samtidig. Drit i det. Send ditt manus til alle du mener kan bli interessert i ditt verk. På den måten sparer du masse tid, men senk forhåpningene en smule. Ca 2% av debutantene blir antatt. Det er et lavt antall. Derfor bør du ikke la en refusjon slå bena under deg. Det er to ting du kan gjøre, etter å ha slikket dine sår. Forsøk igjen ved å bearbeide manuset, eller du kan betale det det koster – å gi ut boken selv på eget forlag. Mildred, en krimroman av Øyvind Teige er f.eks utgitt på Kolofon forlag. 

Er du allerede utgitt, men trenger god reklame, bruk Mildred.no du også. Det er gratis og helt uforpliktende. Tar du kontakt med forfatteren, sendes det ut informasjon, om hva din bok koster, tittel, hvor den kan kjøpes og litt om handlingen.

Du skal ikke pleie dine sår, du skal skrive ut fra dem

Ernest Hemingway

Ofte er det godt voksne mennesker med mye ‘bagasje’, som kanskje har opplevd å bli foreldre, og som har et ekteskap eller tre bak seg, som skriver de beste romanene. Men aldri en regel uten unntak, unge mennesker med god fantasi, med evnen til å gjøre god research og med vilje og kunnskap til å skrive troverdige historier – kan utvilsomt lykkes med å bli publisert av et forlag.

Det er tre ting du aldri må glemme for å lykkes. Det er rett å slett gleden ved å bare skrive, skrive og skrive. Et ord etter det andre.

Les også: Nå kan du som leser av denne bloggen, få krimromanen MILDRED for kun 100 kroner, + porto, ferdig signert, helt fram til julaften. Og jeg sender til hele landet!

Lykke til!

Øyvind Teige

Diktsamling av Vigdis Maria Tjørhom

Vigdis Maria Tjørhom, født 1953, kjem fra fra Sirdal, men har i mange år budd i Stavanger. 

Ho har jobba som psykiatrisk sykepleier. I mange år har ho skreve små dikt og tekster, men det er først i godt vaksen alder ho har gjort noko med dette. Denne boka, «Til deg der ute«, er hennar tredje diktsamling.

tddu-framside-169x300.jpg

Continue reading «Diktsamling av Vigdis Maria Tjørhom»

Skrivesperre? Slik kommer du i gang med ny motivasjon

Alle skrivere, til og med de mest erfarne forfatterne sliter med å komme videre med sitt verk med jevne mellomrom. Ikke alle, men de aller fleste. Derfor bør du ta det med ro uten for mye bekymring, om skrivesperren rammer deg. 

IMG_1978

Kloke og meget dyktige Stephen King, som er mest kjent for å skrive bøker i genren horror og skrekk, solgt over hele verden – gir en rekke råd i sine webinarer. De viktigste man kan plukke ut fra disse er at man skal fortsette å skrive «noe» til tross for mental blokkering. Slå av TV, bruk mye tid på teksten og sørg for å være alene uten forstyrrelser. Slå av mobiltelefon, og ligg unna sosiale medier og mail. King mener også at du skal lese mye, ikke nødvendigvis den samme genre som du selv skriver, men les for å forstå andre forfatteres måte å uttrykke seg på.

Den eneste måten du kan oppnå drømmen om å bli forfatter, er å skrive

Sett av tid til å lage deg gode faste rutiner, gjerne starte dagen med å skrive stikkord for deg selv; «dette skal du gjøre i dag». Bryt av og ta pauser når skrivingen går bra, der du har teksten inne og vet hva som kommer videre, aldri når du står fast.

 

Continue reading «Skrivesperre? Slik kommer du i gang med ny motivasjon»

Natten er mørk – av Rita Hals Gentekos

Rita Hals Gentekos er født i Farsund i 1944. Hun har helt fra barnsben av vært glad i å skrive, men det var først i godt voksen alder at hun satte denne drømmen ut i livet. I godt og vel tjue år arbeidet hun som frisør i Kristiansand, inntil hun i 2000 flyttet tilbake til sin hjemby. Hun er nå pensjonist og bor i Sindal i Hjørring kommune i Danmark.

Boken «Natten er mørk» skildrer lynsjing, drap, voldtekt, romfolk i Kvås, dobbeltmoral, men også kjærlighet, medfølelse, erotikk, bygdeliv i Kvinesdal, både på storgårder og småkår. Innimellom alle disse eventyrene er det en autentisk historie om en virkelig kvinne som levde og gjorde gode gjerninger, for 3-400 år siden. Og måtte ta følgene av det.

Ønsker du å få dine bøker presentert på denne måten, er det bare å ta kontakt med forfatteren av denne bloggen. Alle innlegg, fra alle skrivere som ønsker det, deles helt uten kostnad. Alt du trenger å gjøre er å dele innlegget blant dine kontakter i sosiale medier.

12977018_554519081399148_6808349985567079395_o-2

Naturbildet er fra Bøensbakken i Lister, fotografert av Karin Lundekvam

Et lite utdrag fra «Natten er mørk«: 

Continue reading «Natten er mørk – av Rita Hals Gentekos»

I skyggen av eliten, av Linda Irene Strøm

«I skyggen av eliten» av Linda Irene Strøm 

Boken kan bestilles gjennom www.paviljongenforlag.no og koster 369 kr, forlaget spanderer porto. Du bør sikre deg dette verket, i god tid før påske. 

 12804253_10153583986248742_913799410_n

I skyggen av eliten er den andre boken i en krimtrilogi om kunsthistoriker Line Ridder Sand. Her er mer om handlingen i krimromanen «I skyggen av eliten«, av Linda Irene Strøm:

Continue reading «I skyggen av eliten, av Linda Irene Strøm»

Påskekrim? – ingen god påske uten!

Vi forfattere har sesong hele året, men vi som har valgt genren krim, har åpenbart høysesong i påsken. Skulle du ville lese om jenta fra Tingvoll som får livet forandret etter morens død, bør du lese videre, og så ta kontakt. 

Siden du er så smart å ha funnet fram til denne bloggen, skal du nå få et lite utdrag av krimromanen «MILDRED» som er til salgs på Mildred.no og Kolofon.no samt i en rekke bok-forretninger. I tillegg kan romanen bestilles på ARK.no og Haugenbok.no.

Ønsker du signert utgave, i gave eller til deg selv? Ta kontakt på vargas12.com@gmail.com,

pris er kun kr. 299.-

Innbundet,

318 sider.

IMG_1981

Mildred anmeldelse

Anmeldelsen er fra Tingvoll-avisa AURA ved, journalist Yngve Lie

Slik begynner krimromanen «MILDRED».

På Scandic Victoria Hotell på Lillehammer sitter Felicia Rosenkrantz foran speilet. Hun ser på klokka, er kanskje litt sent ute, drar kammen gjennom det våte håret. Sprayer det før hun gjør seg flid med å bli vakrest mulig, skjærer grimaser i speilet, men er nøye med makeupen. Hun har brukt de siste to dagene på å skaffe barnepass til sin syke datter. Sommerfuglene i magen er mange, spenningen sitrende. Tanken på sex streifer henne, etter nøye overveielse velger hun bort undertøyet for anledningen. Hun har en viktig innrømmelse å komme med; hun har en datter han ikke har hørt om. Hva kan det ha å si, tenker hun for seg selv idet hun forlater hotellrommet og banker på en dør tre rom lenger nede i korridoren. Hun er nervøs, men banker allikevel selvsikkert på – to ganger.

Døra går opp. «Stig på vakre kvinne, jeg har ventet og ventet. Endelig er du her.» Han strekker armene mot henne.

«Hei, jeg har vært klar lenge, men tok ikke sjansen på å komme for tidlig.» De smiler til hverandre, skåler og satte seg tett sammen i sofaen. Et kyss høres i rommet.

«Før vi innleder et forhold, vil jeg at du skal vite at jeg ikke har sagt hele sannheten, Ketil. Håper du tar det sporty, siden det er et ømt tema. Jeg har en datter på tolv.»

Advokat Ketil Lorentzen blir mørk i blikket. Forsøker å besinne seg.

«Jeg var sikker på at du ikke hadde barn, siden du ikke har nevnt noe om det.» Han venter ikke på svar, men reiser seg og går inn på soverommet, henter noe i jakken på senga. Noe som ligger i innerlomma.

Hun blir nervøs av både blikket og oppførselen. Han kommer tilbake – nå med noe i hånden, gjemt bak ryggen. Lorentzen stopper opp rett ved henne, betrakter henne. Hun forsøker med et smil. Han smiler ikke tilbake, tvert imot, advokaten er tydelig forbanna. Hun får umiddelbart lyst til å forlate hotellrommet og reiser seg for å gå.

«Du sa til meg at du ikke hadde barn! Hvorfor løy du? Du sa det kunne bli oss to, di fitte!» Mannen hun var så betatt av, trykker på knappen, det spisse bladet spretter ut. En springkniv hviler i Lorentzens hånd. Hun ser bekymret på det blanke stålet. Kvinnen får ikke fram en lyd, stiv av skrekk tar hun korte steg bakover mot døra og speider etter en mulighet for å flykte unna. Plutselig hever advokaten kniven klar til hogg, men bommer med få centimeter.

«Nei! Å, herregud! Jeg ville bare vente med å si det, kan vi ikke …» Hun faller til gulvet.

Advokaten får endelig tak i henne, river henne rundt på ryggen. Han fråder av raseri.

«Min datter trenger meg, hun er bare tolv år og syk. Vær så snill, la meg gå!

HJELP MEG!»

Ketil Lorentzen ser på henne, vil ikke høre hennes klaging og presser hånden over munnen hennes. Øynene hennes blir røde og fylt med tårer, han ser redselen og dødsangsten.

Felicia ser på kniven, først livredd og i panikk før tankene går til datteren.

Hun kan se henne gråtende for seg når hun får høre at moren er død.

Med iskaldt blikk og sammenbitte tenner velger den rasende advokaten å skjære over strupen på kvinnen med et raskt snitt og med kaldt blod, fordi hun har holdt ham for narr. Hun ser så på ham med en blanding av fortvilelse og sorg idet livet ebber ut på få sekunder. Blodet pipler raskt ut av det åpne såret i halsen.

Kvinnen blir hvit, mens gulvet farges rødt av en voksende dam med blod.

Advokaten føler lettelse, før panikken tar ham.

Fra krimromanen «MILDRED, av Øyvind Teige

Er du selv forfatter og ønsker gratis markedsføring, publiserer jeg den informasjon du ønsker på denne bokbloggen. Alt du trenger å gjøre er å ta kontakt.

 

Øyvind Teige